myrkdalen-portal

Hvem er vi?


I løpet av de siste 20 årene har Myrkdalen utviklet seg fra å være en ren, liten jordbruksbygd til å bli en av Vestlandets mest attraktive vinterdestinasjoner. Nøkkelen til suksess har vært snø sikkerhet, men også dedikerte eiere og ansatte kombinert med engasjerte kunder og tilreisende.


Myrkdalen Fjellandsby sin historie startet på slutten av 1990-tallet, men Myrkdalen som skidestinasjon for turglade bergensere går helt tilbake til etterkrigstiden. Når påsken nærmet seg vasket myrkdølene ut av hytter og stabbur på tunet, og flyttet til og med ut av egne hus for å gjøre plass til betalende påskegjester. Fra 1970-årene har utallige konfirmanter vært på leir på Helgatun fjellpensjonat, som ligger mer eller mindre midt i dagens skisenter. Den snøsikre dalen og det flotte turterrenget var altså godt kjent allerede flere tiår før skisenteret åpnet.

Idéen ble lansert

I 1998 kom Even Hegbom innom kontoret til Nils Akselberg, som nylig hadde startet konsulentfirma på Voss. Even hadde en idé om å bygge leilighetsbygg i Myrkdalen. I utgangspunktet en ganske vanvittig tanke, med tanke på dalens størrelse og at tilbudene der fram til da bestod av et lite fjellhotell, et pensjonat og en liten nærbutikk.

Prosessen var i gang med Akselberg som konsulent og senere som prosjektleder og byggeleder. Det ble tatt tak i en eksisterende reguleringsplan for en campingplass med både skitrekk, et stort servicebygg og biloppstillingsplasser i samme område, som var ganske enkel å revidere.

Hegbom kjente til Schage Eiendom fra før, som etter en naturlig skepsis i starten gikk inn med noen hundre tusen i prosjektet. Schage tok også med seg kompanjongen sin Petter Grendahl som investor.




Første hytter lagt ut for salg høsten 2001

I 2000 var avtalen med grunneiere i Myrkdalen signert, og jobben kunne starte på alvor. Første trinn var salg av 50 nøkkelferdige hytter, av tre ulike varianter av vanlig bindingsverk og laftehytter.

Ferdige hytter var enklere å få solgt, spesielt med tanke på at de lå i et område uten andre fasiliteter på den tiden, og gjorde at vi fikk en rimelig rask start. Høsten 2001 ble hyttene lagt ut for salg og 21. mai 2002 ble spaden satt i jorda. Allerede til jul samme år ble de 17 første hyttene overlevert til nye eiere. Det første året ble også blant annet 1,5 km vei, kloakkrenseanlegg, vannbasseng og telefonkabler etablert.

I slutten av januar 2003 åpnet det første skitrekket til Ondrahaugen, sammen med løype 1, som ble bygget på rekordtid senhøsten før.

Tomter og leilighetsbygg.

Etter de 50 første hyttene, har det gått slag i slag. Først ut var tomtesalg, som var vårt hovedfokus i perioden 2003 til 2006. Fra de første tomtene til kr 650 000,- økte prisene jevnt og trutt sammen med plasseringen høyere og høyere oppover i Bygardslia.

I 2005 begynte jobben med leilighetsbygg i området rundt det som i dag er sentrum. Først ut var Leitet med 24 leiligheter, deretter kom Finnbutunet og andre bygg nær der hotellet ligger i dag.



Samarbeid med lokal entreprenør

I prosjektet med leilighetsbygg kom vi i kontakt med Seimen AS fra Vinje. Entreprenøren som på det tidspunktet var 4-5 mann har siden vært med på alle leilighetsbygg med unntak av Kamben, og er i dag 10 ganger så store som de var i 2005. De har bygget over 400 leiligheter for oss i Myrkdalen.

Et stort sprang for oss var da Myrkdalsstovo med kafé og resepsjon åpnet i desember 2006. Skisenteret ble også utviklet parallelt med utvikling av tomter og leilighetsbygg. I tillegg til det første skitrekket var det nå kommer ett litt kortere som gikk parallelt med det første. I 2006 bygget vi Kari Traa trekket, og da det åpnet i 2007 frigjorde det et helt nytt område for skikjøring.

Lokal forankring er viktig for oss, blant annet er alle navn tuftet på lokale stedsnavn. Eksempelvis Svoletunet, Finnbutunet, Ondrahaugen og Draugsvollhammaren.

Stolheis og hotell

De neste årene skjedde det flere store utviklingskritt i Myrkdalen. I 2008 åpnet Myrkdalsekspressen, stolheisen til Ondrahaugen, og de to skitrekkene fra 2003 og 2005 ble flyttet til Kråni og Helgatun. Skisenteret kan for alvor begynne å snakke om Vestlandets største, men overnattingskapasitet mangler fortsatt.

Flere investorer må inn for å realisere hotellplaner, og slik kommer Aurland Ressursutvikling på banen. Selskapet som er delvis eid av Siva og driver reisemålsutvikling i Flåm kommer inn som 10% eier. I 12.12.2012 åpner Myrkdalen Hotel dørene. Med sine tre restauranter, to barer og 120 rom i ulike kategorier øker hotellet attraktiviteten til destinasjonen betraktelig.

Utviklingen fortsetter i samme fart som før. Til VM i Freestyle som ble avholdt i Myrkdalen i 2013 ble Landsbytrekket bygget i 2009, et trekk som spesielt har blitt populært blant den yngre garde. Høsten 2013 ble Voss Fjellandsby historie da Myrkdalen Fjellandsby ble lansert som ny merkevare. Og i januar 2014 åpnet stolheis nummer to, Storhaugekspressen.

I 2015 starter salget av leiligheter i Torggarden, med innflytting i desember 2016. Nå begynner sentrum og torget virkelig å ta form. Sommeren 2019 åpner leilighetsbygget Kamben like ved, og sammen med Torggarden, hotellet og Myrkdalsstovo omringer det nå et trivelig torg med næringslokaler på bakkeplan.



En del av Norway’s best

På senvinteren 2020 sier det plutselig stopp. På grunn av Covid-19 og smitteverntiltak må vi, som alle andre, stenge driften, men administrativt er det fortsatt mye som skjer. Den 3. april 2020 kom nyheten om at Myrkdalen Fjellandsby og Aurland Ressursutvikling hadde fusjonert. En av de dristigste fusjonene midt i en ellers koronastengt tid. Aurland Ressursutvikling hadde noen år før kjøpt Petter Grendahl sine aksjer i selskapet, og ble da 20% eier av Myrkdalen Fjellandsby med Schage Eiendom som eier av resten. Som fusjonert selskap ble vi et av Norges største reiselivsselskap, som stod sterkere sammen i en vanskelig tid og med ambisjoner om fortsatt vekst etter pandemien.

I mars 2021 endret selskapet navn Norway’s best, men merkevaren Myrkdalen består likevel som før. Norway’s best AS driver reiselivsutvikling i Flåm, Aurland, Geiranger, Narvik, Lysefjorden, Hjørundfjorden og Lofoten i tillegg til i Myrkdalen.

Nye milepæler

I 2020 ble det siste bygget, Klypeteigen, på nordsiden av barneområdet ferdigstilt og med det all utvikling av leilighetsbygg i det området. Går alt etter planen er leilighetsbyggingen på sørsiden av sentrum ferdigstilt i 2022-23. Nå er det selve sentrum som står for tur.

Mørkveslia, som er det neste utviklingstrinnet i Myrkdalen, har vært jobbet med i lang tid. Allerede i 2010 ble kommunedelplanen der dette området er med godkjent. Området ble først lagt ut for salg sommeren 2020, i første omgang med 32 tomter fordelt på Geitasteinane, Svingen og Hagamyra. Salget tok for alvor av i januar 2021 og den 19. april nådde vi en milepæl når gravingen av vei startet.

I leilighetsområdet sør for sentrum er det for første gang i historien satt i gang 5 nye bygg i 2021, som er ny rekord.


Powered by Plyo - Visuals by 3D Estate